Diety

10 produktów spożywczych, których należy unikać (lub ograniczać) w diecie Keto

10 produktów spożywczych, których należy unikać (lub ograniczać) w diecie Keto

Fabryka Diet

26 marca 2022

4 min. czytania
145 wyświetleń

Stosując dietę keto, ważne jest, by wybierać produkty pełnowartościowe pod względem odżywczym, ale ubogie w węglowodany. Niektóre z nich należy całkowicie wyeliminować z codziennego jadłospisu, inne wystarczy znacznie ograniczyć do bezpiecznej ich ilości w diecie. W poniższym artykule określamy tolerancję dla poszczególnych kategorii produktowych w diecie ketogenicznej i podpowiadamy, jakich produktów należy unikać, by wprowadzone wraz z dietą restrykcje były skuteczne.



Jakich produktów należy unikać w diecie ketogenicznej?

Dieta ketogeniczna to dieta, w której podaż produktów będących źródłem węglowodanów (glukozy) jest wystarczająco niska, aby zmusić organizm do potraktowania tłuszczu jako głównego źródła energii i zwiększenia produkcji ciał ketonowych. Dieta keto jest więc dietą niskowęglowodanową i wysokotłuszczową; zakłada ponadto, by ilość węglowodanów dostarczanych wraz z pożywieniem nie przekraczała 20-50 g dziennie. By zachować tę zasadę, niektóre z produktów należy ograniczyć lub wyłączyć z jadłospisu. Zalicza się do nich produkty bogate w cukry, tłuszcze trans i skrobię. Wykaz szczególnie niebezpiecznych produktów, zagrażających skuteczności diety, przedstawiamy poniżej.

Lista produktów, których należy unikać lub je ograniczać w diecie keto

1. Wysokowęglowodanowy nabiał

Nadmierne spożywanie nabiału może przyczynić się do znaczenie opóźnienia redukcji wagi. W takim przypadku ograniczyć lub wyeliminować należy z diety mleko (szklanka zawierać może aż 12 g węglowodanów!) oraz inne produkty bogate w cukry ukryte - np. jogurty. Alternatywną będą zamienniki roślinne - np. mleko migdałowe, kokosowe lub z orzechów nerkowca. 

2. Soki i napoje gazowane

W trakcie stosowania diety ketogenicznej należy wyeliminować z codziennego menu wysokocukrowe płyny - w tym: słodzone napoje gazowane i niegazowane, soki owocowe, napoje energetyczne i izotoniczne oraz kompoty. Aby zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu należy sięgać po wodę mineralną oraz herbaty (polecamy szczególnie jej odmianę białą i zieloną) oraz napary ziołowe. W przypadku herbat należy ograniczyć ich słodzenie oraz nadmierne spożywanie z dodatkami np. z sokami lub cytryną.

3. Wysokocukrowe owoce

Bogate w cukry i węglowodany owoce to kolejny produkt, którego ilość w diecie ketogenicznej należy ograniczyć. Zalicza się do nich banany, winogrona, jabłka, śliwki, melony, mango, kaki, czereśnie, ananasy. Niewskazane są ponadto owoce suszone (np. rodzynki), kiwi oraz owoce cytrusowe - w tym pomarańcze i mandarynki. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po owoce jagodowe - maliny, borówki, jagody, jeżyny i truskawki. Dozwolone są również niewielkie ilości cytryny i limonki - np. w formie dodatku do herbaty.

4. Warzywa o wysokiej zawartości skrobi

W diecie ketogenicznej również nie wszystkie warzywa są dozwolone. Wiele z nich zawiera duże stężenia węglowodanów. Niewskazane do spożycia w diecie keto są przede wszystkim wysokoskrobiowe warzywa korzeniowe - m.in. ziemniaki, bataty, marchew, pasternak, pietruszka czy buraki. Ograniczać należy także potrawy na bazie dyni oraz te z dodatkiem kukurydzy, bakłażana, papryki i pomidorów. Warzywami zalecanymi w diecie keto są natomiast warzywa zielonolistne (np. szpinak, jarmuż, sałata), kapustne (brokuły, kapusta, kalafior), ogórek,  cukinia, cebula oraz grzyby.

5. Pełnoziarniste produkty zbożowe

Dieta ketogeniczna zakłada znaczne ograniczenie produktów zbożowych i pełnoziarnistych. Niepolecane są zwłaszcza wysokowęglowodanowe tortille i pieczywo (zarówno chleb i bułki). Ograniczać należy ponadto spożywanie ziaren np. komosy ryżowej oraz płatków - w tym owsianych oraz pełnoziarnistego musli. Osobom tęskniącym za smakiem i aromatem świeżego pełnoziarnistego pieczywa polecamy sięgnięcie po wypieki np. z mąki migdałowej lub kokosowej. 

6. Produkty wysokoskrobiowe

Ryż, kasze i makarony to kolejna grupa produktów niedozwolonych w trakcie stosowania diety ketogenicznej. Ich cechą charakterystyczną jest wysoka zawartość skrobi  oraz węglowodanów w składzie, co nie pozwala na osiągnięcie ketozy i ogranicza skuteczność obowiązujących w diecie restrykcji żywieniowych. Alternatywą dla tych produktów mogą być warzywne zamienniki - np. ryż z kalafiora czy makaron z cukinii.

7. Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy, podobnie rzepakowy czy winogronowy są chemicznie uwodornionymi tłuszczami i dostarczają do organizmu niezdrowe tłuszcze trans. Zawarte w wysokoprzetworzonej żywności wpływają niekorzystnie na zdrowie człowieka. Źródłem dobrego tłuszczu w diecie keto są natomiast awokado, dziko żyjące ryby, jaja i mięso od zwierząt z wolnego wybiegu, oliwa z oliwek, ciemna czekolada, olej kokosowy i lniany, orzechy nasiona, masło orzechowe oraz ghee.

8. Nasiona roślin strączkowych

Niewskazane do spożycia w diecie keto są nasiona roślin strączkowych - m.in. groch, bób, fasola, ciecierzyca czy soczewica. Należy unikać ich ze względu na wysoką zawartość błonnika i skrobi.

9. Cukier

Postępy w diecie ketogenicznej zahamować może również spożywanie cukru - zarówno tego występującego w czystej postaci, np. w słodyczach, jak i ukrytego w składzie wielu innych produktów spożywczych. Stosując dietę keto, należy unikać sięgania po wszelkiego rodzaju słodkie przekąski - m.in. czekoladę, cukierki, słodkie wypieki - ciasta i ciasteczka (np. pełne niezdrowych węglowodanów i tłuszczu pączki), a także miód czy syrop klonowy oraz batony i lody. Przed spożyciem danego produktu warto sprawdzać etykietę ze składem i weryfikować rodzaj wykorzystanych cukrów. W diecie keto dozwolone są jedynie alternatywne postacie cukru białego - erytrytol, stewia i ksylitol. Nie mają one istotnego wpływu na poziom cukru we krwi i w rezultacie nie powodują niekontrolowanych, wysokich skoków poziomu insuliny.

10. Alkohol

Kolejną istotną zasadą przy stosowaniu diety ketogenicznej jest znaczne ograniczenie spożycia alkoholu. Rekomendujemy, by - w trosce o swoje zdrowie oraz skuteczność diety - w ogóle z niego zrezygnować. Szczególnie niedozwolone jest picie piwa oraz drinków. Należy ich unikać przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość cukrów w składzie. Okazjonalnie sięgnąć można natomiast po alkohole o mniejszym stężeniu węglowodanów (np. wino, gin,wódkę czy niskowęglowodanowe piwo), niemniej należy pamiętać, iż alkohol metabolizuje się w organizmie znacznie szybciej niż tłuszcze, co wpływa z kolei na efektywność diety keto. Spożycie alkoholu spowalnia procesy metaboliczne tłuszczów, a pozostałe ograniczenia i restrykcje wynikające ze stosowania keto menu przestają przynosić określone korzyści. 

 

Bibliografia:

1. J. Axre, Dieta keto. Trzydziestodniowy plan na zrzucenie wagi, przywrócenie równowagi hormonalnej, rozjaśnienie umysłu i poprawę zdrowia, Septem, 2019.
2. J. Wilson, R. Lowery, Ketogeniczna biblia. Najnowsze badania, suplementacja, praktyczne porady i przepisy, Vital, 2019.
3. A. Ramos, Kompletna ketogeniczna dieta dla każdego. Źródłowy przewodnik życia w zgodzie z keto, Vital, 2019. 
4. J. Moore, Dieta keto pod lupą. Niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa dieta w teorii i praktyce, Galaktyka, 2018.

Polecane dla Ciebie: